Spreekbeurt over kaas

In de Prehistorie werd in Nederland al kaas gemaakt. Dit blijkt uit gevonden aardewerk potjes met gaatjes, waarin de wrongel uitlekte en kon drogen. In zijn boek ‘De bello Gallico’ van Julius Caesar uit 57 voor Christus schreef hij dat in onze streken al kaas werd gegeten.Nederland is door de natte bodem heel geschikt voor het houden van melkvee. In de middeleeuwen al werd Nederlandse kaas naar het buitenland geëxporteerd. Vanaf de gouden eeuw (1600-1700) wordt Nederland in het buitenland bekend als KAASLAND.

De Alkmaarse waag functioneert sinds 1581 als kaaswaag. De kaas werd vaak per schip aangevoerd. Het gilde van de kaasdragers bestaat al sinds 1619. De kaasmarkt van Alkmaar is momenteel nog steeds een wereldwijd bezochte toeristische attractie.

Vroeger werd kaas door meestal de boerinnen zelf op de boerderij gemaakt. De kaas was een nevenproduct. De boer hield de boerderij draaiende op de melkproductie en de slachterij van de runderen. Eind 19e eeuw kwamen zuivelfabrieken op. Momenteel zijn er nog maar ongeveer 500 boerderijen in Nederland, waar de kaas nog nostalgisch wordt bereid.

Hier kunt u de spreekbeurt van Joyca uit Groep 6a 2006 downloaden (let op: 12.9 MB)