Vital A2 melk

Koeienmelk bestaat uit vet, eiwit, lactose en water. Veel mensen hebben een koemelkallergie. Deze mensen kunnen het bèta-caseïne eiwit A1 niet verteren en dat geeft klachten. Zo’n 25% van de wereldbevolking heeft hier last van. Het is iets anders dan lactose-intolerantie, waarbij mensen niet tegen melksuikers (lactose) kunnen, daar heeft zo’n 5% van de wereldbevolking mee te maken.

Wat is A2-melk?

Gewone koeienmelk bevat een mix van A1- en A2-eiwit. Het A2-eiwit is géén probleem voor mensen met een koemelkallergie. Melk met alleen het A2-eiwit wordt door hen wel verdragen, het is beter verteerbaar. Onze ‘Vital A2-melk’ bevat uitsluitend dit A2-eiwit. Wij zijn een aantal jaar geleden erg enthousiast geworden over de gezonde voordelen van A2-melk.

Welke koeien geven A2-melk?

Of een koe het A1- of A2-eiwit geeft in de melk, wordt bepaald door haar genen. Daarom zijn we in 2010 begonnen met het nemen van haarmonsters van al onze koeien. Deze haarmonsters zijn opgestuurd naar een laboratorium, die ons liet weten welke koe, welke genen heeft. A2/A2 betekent dat de koeien alleen A2-genen hebben en dus altijd alleen A2-eiwit in hun melk hebben en het A2-gen ook doorgeven aan hun nakomelingen. Dankzij de tests konden we selecteren en zijn we de melk van onze A2/A2-koeien apart gaan opvangen.

Langzaam maar zeker zijn wij er voor gaan zorgen dat de jonge dieren die onze oude koeien vervangen allemaal het A2/A2 -gen hebben. Dat doen we door onze koeien alleen maar te laten dekken met A2-stieren. Van alle dekstieren is bekend of ze het A2 beta-caseïne eiwit-gen vererven.

Zo schakelen we op natuurlijke wijze, over naar een volledige veestapel van A2/A2-melkkoeien. Inmiddels heeft al ons jongvee (de opvolgers van onze melkkoeien) A2/A2-genen. We doen natuurlijk geen A1/A2- of A1/A1-melkkoeien voortijdig weg, want we hebben dierwelzijn hoog in het vaandel staan.

U bent welkom!

Kaasboerderij Ossenblok
Waterstraat 13
4714 RM Sprundel

Bel of mail ons:

Tel: +31 (0)165 382380

Mail: info@kaasboerderijossenblok.nl

Openingstijden kaasboerderij:

Di - wo: 13:00 - 18:00 uur

Do- vrij: 10:00 - 18:00 uur

Za: 10:00 - 14:00 uur

Gesloten op zondag & maandag, tijdens de week van carnaval, op hemelvaartsdag, koningsdag, 1e en 2e kerstdag en nieuwjaarsdag

Openingstijden melkveebedrijf:

Onze zelfbedieningsautomaat aan de Bredasebaan 88 te Sprundel is 24/7 geopend, ook tijdens zon- en feestdagen!  (Let op: betaling alleen mogelijk via pin)