Kijkje in de stal

Bekijk de video

Wij vertellen u graag meer over onze stal, melk en natuurlijk onze koeien.

Serrestal

De Nederlandse weersomstandigheden zijn niet jaarrond optimaal voor het Holstein koeienras dat wij melken. Wij hebben een open, goed geventileerde, ‘serre-stal’ met een vrijwel volledig lichtdoorlatend dak.

Deze bijzondere stal is in november 2013 in gebruik genomen. De serre-stal is van alle gemakken voorzien. Koeien houden niet van warmte, tocht en regen. Onze stal heeft daarom een grote overstek, waardoor de koeien uit de tocht en de regen kunnen liggen. Dankzij het lichtdoorlatende dak hebben we vrijwel geen lampen nodig in de stal en kan er een natuurlijk dag- en nachtritme zijn voor onze dieren. Hierdoor voelen de dieren zich optimaal en blijven ze gezond.

Voer voor onze koeien

Onze koeien eten vanaf mei vers gras. In de winter (december t/m april) eten onze koeien kuilgras, maïs en hooi, dat we zelf van het land halen. Daarnaast krijgen ze brokjes wanneer ze gemolken worden.

Kuilgras

Kuilgras is gras dat onder plastic wordt bewaard. Bacteriën zorgen ervoor dat het gras wat verzuurt en lang houdbaar blijft, net zoals bij zuurkool. Het maaiseizoen begint in mei. Voor kuilgras moet het gemaaide gras niet al te ver opdrogen, want dan wordt het hooi. Hooi heeft een andere voedingswaarde dan kuilgras. Wanneer het regelmatig regent (maar niet te veel) en de zon ook lekker schijnt, dan kan er elke vier tot vijf weken gras geoogst worden. Een grasoogst noemen we een snede. In een goede zomer komen er vijf snedes gras van het land.

Hooi

Hooi is droger dan kuilgras. Het kan dus alleen geoogst worden als het een paar dagen mooi zonnig weer is, zodat het gemaaide gras goed droogt voordat het van het land wordt gehaald. Hooi stimuleert de eerste maag van de koe, de pens. Hierdoor kunnen de daaropvolgende drie magen het voer beter verteren. Net als bij de mensen is vezelrijk voedsel dus belangrijk voor de spijsvertering van de koe!

Maïs

Maïs is ook een belangrijk veevoer voor onze koeien. We bemesten en ploegen het land in het voorjaar, waarna eind april of begin mei de maïs ingezaaid wordt. Na één tot drie weken komen de eerste plantjes boven. Maïs groeit ontzettend snel. De pluim en de kolf ontstaan eind juli. Voordat we de maïs oogsten moet de plant genoeg ‘drogestof’ bevatten; veel vezels en weinig sap. We oogsten meestal in september of oktober, de hele maïsplant wordt dan gehakseld en ingekuild onder plastic. We gebruiken dus ook de stengels als veevoer, niet alleen de maïskolven.

U bent welkom!

Kaasboerderij Ossenblok
Waterstraat 13
4714 RM Sprundel

Bel of mail ons:

Tel: +31 (0)165 382380

Mail: info@kaasboerderijossenblok.nl

Openingstijden kaasboerderij:

Di - wo: 13:00 - 18:00 uur

Do- vrij: 10:00 - 18:00 uur

Za: 10:00 - 14:00 uur

Gesloten op zondag & maandag, tijdens de week van carnaval, op hemelvaartsdag, koningsdag, 1e en 2e kerstdag en nieuwjaarsdag

Openingstijden melkveebedrijf:

Onze zelfbedieningsautomaat aan de Bredasebaan 88 te Sprundel is 24/7 geopend, ook tijdens zon- en feestdagen!  (Let op: betaling alleen mogelijk via pin)